Diferència entre revisions de la pàgina «La sénia d'Abargues»

De Biblioteca Joan Josep Cardona
Salta a: navegació, cerca
(Es crea la pàgina amb «{{DISPLAYTITLE:la sénia d'Abargues}} {{Petit|1792: «otra pieza la cual está sita en el término de la villa de Benisa partida del Quisi y se nombra vulgarmente ''L...».)
 
 
Línia 2: Línia 2:
 
{{Petit|1792: «otra pieza la cual está sita en el término de la villa de Benisa partida del Quisi y se nombra vulgarmente ''La Senia'' hay en ella su casa de campo y torre» (AHN. Leg. 18.368. Secc. Consejos. Exp. de Josep Torres Eximeno, «antes Avargues»).}}  
 
{{Petit|1792: «otra pieza la cual está sita en el término de la villa de Benisa partida del Quisi y se nombra vulgarmente ''La Senia'' hay en ella su casa de campo y torre» (AHN. Leg. 18.368. Secc. Consejos. Exp. de Josep Torres Eximeno, «antes Avargues»).}}  
  
Abargues és un cognom benisser que ja es coneix el 1591, provinent de la veïna vila de Calp. A Benissa inicien una nissaga molt important i ocupen diversos càrrecs de govern en els diferents estaments del poble. L'etimologia d'Abargues és incerta, segons Coromines i Francesc de B. Moll. Aquest darrer opina que és una arrel probablement preromana: ''abarka''. Coromines l'esmenta i indica que es pot tractar d'un calçat, ja que amb eixa funció existeix el mot avarca. Aquest tipus de calçat, en forma de sandàlia, tenia una forma molt basta i l'utilitzaven els ramaders. Els Abargues, a la seua casa pairal del carrer dels Desemparats de Benissa, llueixen aquest calçat al seu escut heràldic. El cognom s'ha vist escrit indistintament com Abargues/Avargues. La sénia és la màquina utilitzada per a elevar aigua subterrània. Prové etimològicament de l'àrab ''sanija''.
+
Abargues és un cognom benisser que ja es coneix el 1591, provinent de la veïna vila de Calp. A Benissa inicien una nissaga molt important i ocupen diversos càrrecs de govern en els diferents estaments del poble. L'etimologia d'Abargues és incerta, segons Coromines i Francesc de B. Moll. Aquest darrer opina que és una arrel probablement preromana: ''abarka''. Coromines l'esmenta i indica que es pot tractar d'un calçat, ja que amb eixa funció existeix el mot avarca. Aquest tipus de calçat, en forma de sandàlia, tenia una forma molt basta i l'utilitzaven els ramaders. Els Abargues, a la seua casa pairal del carrer dels Desemparats de Benissa, llueixen aquest calçat al seu escut heràldic. El cognom s'ha vist escrit indistintament com a Abargues/Avargues. La sénia és la màquina utilitzada per a elevar aigua subterrània. Prové etimològicament de l'àrab ''sanija''.
  
 
{{COORDENADES|II, 9-A}}  
 
{{COORDENADES|II, 9-A}}  
 
{{DEFAULTSORT:Abargues, la sénia d'}}
 
{{DEFAULTSORT:Abargues, la sénia d'}}
 
[[Category:Els noms de lloc de Benissa]]
 
[[Category:Els noms de lloc de Benissa]]

Revisió de 01:00, 31 maig 2018

1792: «otra pieza la cual está sita en el término de la villa de Benisa partida del Quisi y se nombra vulgarmente La Senia hay en ella su casa de campo y torre» (AHN. Leg. 18.368. Secc. Consejos. Exp. de Josep Torres Eximeno, «antes Avargues»).

Abargues és un cognom benisser que ja es coneix el 1591, provinent de la veïna vila de Calp. A Benissa inicien una nissaga molt important i ocupen diversos càrrecs de govern en els diferents estaments del poble. L'etimologia d'Abargues és incerta, segons Coromines i Francesc de B. Moll. Aquest darrer opina que és una arrel probablement preromana: abarka. Coromines l'esmenta i indica que es pot tractar d'un calçat, ja que amb eixa funció existeix el mot avarca. Aquest tipus de calçat, en forma de sandàlia, tenia una forma molt basta i l'utilitzaven els ramaders. Els Abargues, a la seua casa pairal del carrer dels Desemparats de Benissa, llueixen aquest calçat al seu escut heràldic. El cognom s'ha vist escrit indistintament com a Abargues/Avargues. La sénia és la màquina utilitzada per a elevar aigua subterrània. Prové etimològicament de l'àrab sanija.

Coordenades: II, 9-A