Diferència entre revisions de la pàgina «El paratge del Maruà»

De Biblioteca Joan Josep Cardona
Salta a: navegació, cerca
(Es crea la pàgina amb «{{DISPLAYTITLE:el paratge del Maruà}} thumb|{{Fitxer:Nomsllocbenissa_marua.jpg}} {{Petit|1598. «terra in partita de ''Marua''...».)
 
 
Línia 4: Línia 4:
 
{{Petit|1892: «posesión titulada ''Maruá'', propiedad de Dª Mariana Torres Orduña» (Amillarament de 1892).}}  
 
{{Petit|1892: «posesión titulada ''Maruá'', propiedad de Dª Mariana Torres Orduña» (Amillarament de 1892).}}  
  
Topònim situat al principi del vell "camí dels Morts" paral·lel a la carretera general i encarat al vell cementeri del pla de Bonet. Forma des d'allà fins al barranc del Podavall unes costeres magres amb dificultats per a treballar-les, però apreciades pels antics per la proximitat al poble. Coromines destaca l'adjectiu "marf" que en català arcaic significa "marcit, migrat, consumit" i prové del cèltic ''maruos'' 'mort' (''Onomasticon'', vol V, 196). Continua dient que al sud dels dominis lingüístics on l'àrab deixà més senyals, es retroba la "u" original i detalla un "Maruans" prop de Llíria i "Marguáns" a Ribagorça. Opinions que cal tenir en compte per la forma d'aquests bancalets tan prims i d'escàs aprofitament per a conreus.
+
Topònim situat al principi del vell "camí dels Morts" paral·lel a la carretera general i encarat al vell cementeri del pla de Bonet. Forma des d'allà fins al barranc d[[el Pou d'Avall]] unes costeres magres amb dificultats per a treballar-les, però apreciades pels antics per la proximitat al poble. Coromines destaca l'adjectiu "marf" que en català arcaic significa "marcit, migrat, consumit" i prové del cèltic ''maruos'' 'mort' (''Onomasticon'', vol V, 196). Continua dient que al sud dels dominis lingüístics on l'àrab deixà més senyals, es retroba la "u" original i detalla un "Maruans" prop de Llíria i "Marguáns" a Ribagorça. Opinions que cal tenir en compte per la forma d'aquests bancalets tan prims i d'escàs aprofitament per a conreus.
  
 
{{COORDENADES|I, 3-E}}  
 
{{COORDENADES|I, 3-E}}  
 
{{DEFAULTSORT:Maruà, el paratge del}}
 
{{DEFAULTSORT:Maruà, el paratge del}}
 
[[Category:Els noms de lloc de Benissa]]
 
[[Category:Els noms de lloc de Benissa]]

Revisió de 19:37, 3 juny 2018

En primer terme el Tossalet i vora el nucli urbà el Maruà.

1598. «terra in partita de Marua» (APB. Capbreu declaratiu de càrregues testamentàries. Declaració de Francesc Ortolà).
1892: «posesión titulada Maruá, propiedad de Dª Mariana Torres Orduña» (Amillarament de 1892).

Topònim situat al principi del vell "camí dels Morts" paral·lel a la carretera general i encarat al vell cementeri del pla de Bonet. Forma des d'allà fins al barranc del Pou d'Avall unes costeres magres amb dificultats per a treballar-les, però apreciades pels antics per la proximitat al poble. Coromines destaca l'adjectiu "marf" que en català arcaic significa "marcit, migrat, consumit" i prové del cèltic maruos 'mort' (Onomasticon, vol V, 196). Continua dient que al sud dels dominis lingüístics on l'àrab deixà més senyals, es retroba la "u" original i detalla un "Maruans" prop de Llíria i "Marguáns" a Ribagorça. Opinions que cal tenir en compte per la forma d'aquests bancalets tan prims i d'escàs aprofitament per a conreus.

Coordenades: I, 3-E