Diferència entre revisions de la pàgina «Giró»

De Biblioteca Joan Josep Cardona
Salta a: navegació, cerca
(Crea article)
 
(Cap diferència)

Revisió de 10:14, 10 juny 2018

Varietat de raïm per a vi molt popular a Benissa, que junt amb la merseguera, és la que més terreny té destinat al seu conreu. La denominació de giró és molt antiga i Coromines fa referència d'ella al volum IV del seu diccionari etimològic. Allí opina si pot ser una espècie ja conreada en la comarca del Gironés i que després es va emprar a les Illes Balears. Cita un document de 1614 on aquest raïm ja és considerat com un vi de taula molt apreciat. En la classificació de vins feta per Comenge Gerpe aquest raïm està inclòs dins del clan número 10, denominat Jami, definit com un cep de tronc prim, cap gros, abundància de sarments i que fa un gra redó, no molt gros i dolç. Al terme de Benissa es conrea en terrenys fluixos, i a vegades s'han plantat en zona de muntanya en temps de molta necessitat. Sol fer un most de color roig molt elegant i d'alta graduació.