Diferència entre revisions de la pàgina «Xotximet»

De Biblioteca Joan Josep Cardona
Salta a: navegació, cerca
(Crea article)
 
(Cap diferència)

Revisió de 10:31, 10 juny 2018

Gastronomia. Menjar típic benisser, conegut també com a borreta de melva. Esmenta Coromines en el seu Diccionari etimològic, en l'entrada «Borra», un text de Joaquim Martí Gadea provinent del seu llibre Terra del Xe, on aquest defineix les borres com un mullador fet de bacallà, pebreres i albergínies, i que és propi de Benasau, i que res ha de veure amb el menjar que comentem. El xotximet benisser es fa sofregint en una olleta trossos de melva seca barrejats amb tomaques seques que prèviament s'han posat a remulla en aigua dues o tres hores abans, i a la que s'incorpora junt amb un parell de gots d'aigua ceba trossejada. Uns deu minuts abans d'acabar el bull s'afegeix un got de farina de blat que anirà removent-se fins que el guisat tinga certa melositat. Ignorem perquè es denomina així aquest menjar popular i propi de les antigues Quaresmes. Altrament considerem que el terme borra té més propietat en atenció que com a tal es defineix al tros esmicolat de les llanes barates, accepció que també es pot incloure a la carn o al peix de menys valor.