Diferència entre revisions de la pàgina «La partida de Fantaixat»
(Es crea la pàgina amb «{{DISPLAYTITLE:la partida de Fantaixat}} {{Petit|1773: «y a sus herederos que poseyeren la pieza de la tierra de ''Fantaxat''» (APB. Llibre de difunts 24/6).}} {{...».) |
(Cap diferència)
|
Revisió del 01:05, 31 maig 2018
1773: «y a sus herederos que poseyeren la pieza de la tierra de Fantaxat» (APB. Llibre de difunts 24/6).
1815: «y una pieza de tierra denominada Fardaxat, en el término de Benissa» (Escriptura de Josep Bertomeu a mossén Josep Josep Baidal. 7/8. Testamentària família Baidal).
1896: «una posesión nombrada Fantaixat lindante con Don Juan Benavent» (Certificació municipal del secretari Antoni Cardona Cabrera i que figura en l'Amillarament de Benissa).
1896: «otro trozo de tierra secana plantada de arbolado sito en este término y partida de Fantaxiat" (Declaració al Jutjat de Benissa de Dídac Pérez Blanco. Testamentària familiar de Pasqual Giner Pérez).
1897: «otra pieza de tierra secana situada en el mismo término partida de Fantachat» (Sscriptura de divisió de béns de Josep Bordes i Josepa Blanco. Notari Ambrosio Orozco, de Teulada, 6/7).
La partida travessada longitudinalment per la carretera general (N-332), forma una perllongada costera que la divideix en dues parts amb fites per dalt amb Sant Antoni i per baix amb Benimarraig. En els documents que hem estudiat l'escriuen de diversa manera com es pot observar en les notes que donem. Té entrada en l'Onomasticon de Coromines, vol. IV, 188, on escriu "Fantaixat" i diu que etimològicament ve de l'àrab hispànic hanût 'botiga o taverna', cosa molt possible si tenim en compte que ací abans de la carretera sempre hi hagué un camí per a anar a Calp i, a més a més, sovintegen les ventes (Civil, Baidalet, l'Oli, Mau, etc.), sense descartar la possibilitat d'establiments d'èpoques més antigues per a assistir als vianants.
Coordenades: I, 1-F i II, 8-A