Diferència entre revisions de la pàgina «La muntanya de la Mallada Verda»

De Biblioteca Joan Josep Cardona
Salta a: navegació, cerca
(Es crea la pàgina amb «{{DISPLAYTITLE:la muntanya de la Mallada Verda}} thumb|{{Fitxer:Nomsllocbenissa_mallada.jpg}} {{Petit|1735: «situat als Cocon...».)
(Cap diferència)

Revisió del 01:07, 31 maig 2018

Part del Pla i al fons els tossals del Moro i el del Cossi amb la Mallada Verda.

1735: «situat als Cocons de la Mallada Verda» (Amollonament del Marquesat de Dénia. Citat per Joan Ivars Cervera en Territori i població de la baronia de Calp. Premis 25 d'Abril. Benissa, 1983).
1823: «hallado gravemente herido al lado de su hermano Juan Pérez, éste muerto en el monte llamado de La Mallada Verde» (APB. Llibre de difunts 22/4/1823).
1837: «Joaquin Ribes [...] daba en venta a Matias Andrés un pedazo de tierra secana de medio jornal en la partida de Mallada Verda» (Arxiu de Josep Soler, escriptura autoritzada per l'escrivà Vicent Soriano, de Benissa).

Mallada (pronunciat "mallà") apareix definit en l'Alcover-Moll com el "lloc arrecerat on s'aturen a reposar els pastors i llurs ramats". La   muntanya situada al nord del terme de Benissa que va des de la Garganta a Canor passant al terme de Teulada, ha sigut en tot moment lloc de pasturatge. Aquesta activitat ramadera fou regulada als anys cinquanta del segle XX per l'Ajuntament de Benissa amb subhastes anuals per a l'explotació dels productes de pastures i llenya d'aquesta muntanya. L'etimologia que li dóna la cita bibliogràfica que esmentem és la que prové del llatí maculata, que és la xarxa que rodeja el ramat a manera de corral.

Coordenades: I, 4-B