Tesso

De Biblioteca Joan Josep Cardona
Salta a: navegació, cerca
Cova del Tesso.

barranc del Tesso

2002: Oral.

És un barranc que es forma a la serra de Bèrnia, a la part de l'ombria, prop de Verdiola, i que travessa tota la partida de Pinos. És un accident hidrogràfic que en temps de pluja abundant arreplega un cabal considerable que a voltes ha produït danys als camps pròxims a la riba. Acaba a l'Estret de Cardos després d'unir-se amb altres i formar-hi el barranc de l'Estret.

Coromines tracta aquest topònim com "Tes" o "Teso", Onomasticon, vol. VII. Rebutja la forma "Teso", que diu haver sentit a un informador de la Vall d'Àneu. Els informadors nostres de Pinos el pronuncien amb s sorda. Coromines admet que no hi ha dubte sobre l'etimologia: del llatí tensus 'tes, tibant'. En el mateix article afegeix que en el domini de l'antic dialecte lleonés s'ha mantingut teso. Fa una   referència a Menéndez i Pidal, qui admet que existeixen pobles amb aquest topònim (províncies de Valladolid, Lugo i Oviedo) i que en altres de limítrofes consideren que un teso és una muntanya petita.

Topònim major: Pinos Coordenades: IV, 22-C i 23-C

cova del Tesso

Covatella que es forma dins de l'alcavó del barranc del seu nom. L'alcavó trenca allí, en una cascada amb una altura aproximada de deu metres on l'erosió de les aigües ha produït unes balmes que en altre temps serviren com a sesters del ramat (vegeu el cantal Sester). En l'amfiteatre que s'hi crea, hi ha un toll d'aigua per a regular l'extensió amb una profunditat màxima d'uns dos metres. En èpoques de plena explotació agrícola de la partida de Pinos aquest cabal s'aprofità per al reg de les hortes humils que es plantaven als bancalets més pròxims.

Coordenades: IV, 22-C