Benimarco

De Biblioteca Joan Josep Cardona
Salta a: navegació, cerca

>

Benimarco: la casa del sant.

1386: «així com va aygues vertents, tro al coll de Benimarco» (Partició del terme del Castell de Calp. Transcripció de Jaume Pastor i Júlia Gonzàlbez).

la partida de Benimarco

1682: «in partita de Benimarco quod est decem jornalis arandi» (Protocol notarial de Pere Cabrera de Rafael. AHMB).

Aquesta partida és compartida pels termes de Benissa i Teulada. Coromines tracta el topònim en el vol. I, 258 en l'entrada "Sarraia", on especula si es tracta d'un mossarabisme marcus 'mall', opinió que també va en la línia de les investigacions de l'erudit cronista de Teulada en Joan Ivars Cervera. Els veïns de la part de Benissa també la coneixen amb el nom de Sant Jaume, titular de l'ermitatge que es troba instal·lat allà. Així mateix els benissers que no viuen en eixa partida anomenen als habitants d'allà "santjaumeros".

Coordenades: II, 11-A

l'ermita de Benimarco

1845: «y las 4 ermitas restantes en el término dedicadas a [...] San Jaime» (Diccionario Geográfico Estadístico. Pascual Madoz).

Edifici religiós dedicat a Sant Jaume, patró de la partida. No és comú denominar l'ermita amb el nom de la partida, és més propi dir l'ermita de Sant Jaume, com la cita Madozen en el seu Diccionario Geográfico-Estadístico.

Coordenades: II, 11-A

l'escola de Benimarco

1941: «y es el material de se recibe para la escuela de Benimarco» (AHMB. Acta d'apertura de l'escola).

Es tracta de l'edifici que forma l'antiga escola i l'hostatge de la mestra, situat al costat de l'ermita de la partida i que fou destinat a escola unitària fins als darrers anys de la dècada dels 70 del passat segle, transformat avui en el centre social del caseriu.

Coordenades: II, 11-A