Canor

De Biblioteca Joan Josep Cardona
Salta a: navegació, cerca
Canor i part del Realet.

la partida de Canor

1249: «Benedictus de Savassona et XXIII sociis custodientibus castrum Calp [...] in alqueria que dicitus Canahor» (Llibre del Repartiment, sig. 2877 del 18 d'agost).
1386: «Primerament comença hun ullastre que es al coll de la muntanya de Canor» (Partició del terme del Castell de Calp).
1430: «item altre mollo muntant vers Canor al camí» (ARV. Real Justícia. Còpia de 1752. Llibre 18. Partició del terme de Senija).

En l'entrada "Canari" de l'Onomasticon Cataloniae, vol. III, 232-233, s'arriba a la conclusió, després de diferents propostes, que prové de l'àrab al-qannâriya 'camp de carxofers'. També és coneguda aquesta gran partida amb el nom dels Canors, amb referència segurament a la divisió originada pel pas de la carretera general de València, en direcció a Alacant, que el separa en dues parts.

Coordenades: I, 3-C, 4-C, 5-C

l'assagador de Canor

1598: «in partita de Canor confrontatum ab lo assagador de la vila» (APB. Capbreu del clergat de Benissa. Declaració d'Àngela Esquerdo).

Vell camí ramader que començava a la muntanya de la Mallà Verda i travessava Canor per anar a parar a Berdica.

Coordenades: I, 4-C

la torreta de Canor

1942: «Este castillejo de Canor es la celebre torreta, tan fantaseada y cantada por nuestro erudito escritor y literato D.Ricardo Benavent» (Benissa y su patrona la Purísima Chiqueta, Fra. Manuel Fabregat, pàg. 27).

Edifici actualment destinat a guardar eines per a treballar el camp. Encara mostra particularitats defensives que segurament es van construir en el segle XVI com a complement de les fortificacions de Moraira i el Fort de Bèrnia. Devia servir per a vigilar el camí vell de València. Vegeu la Torreta.

Coordenades: I,4-C

la cometa de Canor

1893: «propiedad titulada Cometa, de Mariana Torres Orduña que linda al E. y O. con monte y al S. con Torre de la finca» (Amillarament de Benissa).
Coordenades: ?

Canor del Conco

1933: «otro trozo de tierra secana situado en este término partida Canor llamado del Conco» (Protocol notarial del notari de Benissa Juan Ortolà Abad. Escriptura de divisió d'herència d'Antoni Llopis i Caterina Ivars).
Coordenades: ?

el garroferal de Canor

1933: «otro trozo de tierra con una casita de labor sito en partida de Canor del Garroferal lindando con el monte del Estado» (Protocol notarial del notari de Benissa Juan Ortolà Abad. Escriptura de divisió d'herència d'Antoni Llopis i Caterina Ivars).
Coordenades: ?