Benillafit
Aquest topònim apareix en l'any 1746 dins del protocol notarial de Juan Pérez Clemente, que va ser notari de Benissa en eixa època. Pertany a un heretat que era de Joan Baptista Feliu. Les fites corresponen per una banda amb el camí conegut per camí de les Salines i per l'altra amb diversos veïns. Curiosament els intervinents en el document li donen també el nom de Ferrandet. És a dir, que ens trobem en un cas semblant al de l'Esquerdeta, que també és coneguda com l'Ossalba.
Coneixent-se un altre topònim molt pròxim a les fites que determina el document notarial de què parlem, i que els naturals de la partida de Benimarraig li donen el nom de Bellafí, es podria entendre com una confusió del notari. Però el mateix funcionari ja havia deixat constància dos anys abans (1744), i prou clarament, que com a Bellafí es distingia un altre indret, si bé al voltant de Benimarraig, i amb tota seguretat molt pròxim. És el mateix o un altre diferent?
No creiem que Bellafí siga una reducció de Benillafit, semblant als casos de Comalatori (Coma de l'Oratori), o Podevall (Pou d'Avall). Tampoc seria conseqüència de les evolucions dels topònims àrabs començats amb Beni (exemple: Benimaglur, Benimayul, Benimallull, Benimalluny per a quedar finalment com a Benimallunt).
Com que els documents que redacta Pérez Clemente fan referència a l'apassionant procés seguit per les terres denominades "balderes" que posteriorment es redueixen a conreu ens podrem trobar a tall seguit de Benillafit un altre topònim prou curiós, i ja desaparegut com aquest, a qui se li dóna el nom de Terranova, en clara sintonia amb els terrenys guanyats a la muntanya i reduïts a terra de conreu. Però el més confús de tot és la radical desaparició de l'ús dels dos topònims, tant en la parla col·loquial com en la documental i tot dins d'un espai de temps relativament curt. Coordenades: IV, 27-C