canya

De Biblioteca Joan Josep Cardona
Salta a: navegació, cerca

Aquesta planta creix amb abundància a tot el terme de Benissa, a excepció dels llocs muntanyencs. Acompanya formant grans boscos als cursos d'aigua dels barrancs, que en casos solen ser molt espessos especialment als barrancs d'Orxelles, Santa Anna i resta d'afluents del gran barranc del Quisi. Si bé és més abundant en els cursos d'aigua solen ser més apreciades les que creixen en llocs més secs per haver granat més lentament i tindre més duresa. Científicament és coneguda amb el nom d'Arundo donax. La canya sol collir-se a la lluna vella de gener segant-la amb corbella o tisora de podar arran de terra. Es posa a assecar en manolls disposats en sentit vertical a terra i sempre dreta i en llocs assolellats i secs per evitar que les aigües de pluja la facen malbé abans que estiga completament seca. La canya era molt utilitzada pels antics llauradors i obrers. Els primers l'empraven com a tutors de les plantes de tall tendre, per fer bardisses, canyissos, etc. i els obrers com a pis i suport de les teules de la teulada als edificis i de sostres per a cambres, passant a sobre el tapís format amb, elles una barreja d'algeps.

Altres usos

La canya s'ha emprat també per a la construcció d'instruments musicals de vent que eren utilitzats per pastors i afeccionats diversos a l'art musical, o els caçadors per fer reclams per caçar mussols i altres aus. S'han emprat també com a llengüeta d'alguns instruments com l'oboé o el fagot.

Canya badada

Instrument utilitzat a les músiques populars, com les rondalles. És conegut també com a canyisset i consisteix en un tros de canya, d'aproximadament dos pams de llarg, al que s'ha practicat un tall longitudinal que parteix la canya pel mig. La part inferior, no tallada, es percudeix sobre una mà marcant un ritme.

Ús medicinal.

L'arrel de la canya era utilitzada antigament com un bon diürètic prenent-la els malalts després de bullir una hora a foc lent. El tel que es forma interiorment servia com un bon cauteritzador de les ferides. Era creença que la canya era el millor utensili per matar les serps.